VIII. Megyei Nemzetiségi Nap - Mány

Túloldalt valami kiélesedni látszik
Május 27-én szombaton a Saarer Tanzgruppe 6., 5. és 3-4. csoportja a Megyei Nemzetiségi Napon vett részt, ami az idén Mányon került megrendezésre.

Fejér megyéből  megjelent még - Száron kívül - Mór, Vértesboglár, Isztimér, Székesfehérvár, Gánt, Bodajk, Mezőfalva, Etyek, Vértesacsa, Pusztavám és természetesen a vendéglátó település; Mány is. 

A legkisebb csoport már reggel 8 órakor elindult, hogy időben megérkezzen és bejelentkezzen. A sofőr TIBI BÁ volt, aki azon a napon háromszor tette meg a Szár-Mány távolságot, aranyszínű csodabuszával.

Napsugár Kindergarten Óvoda előadása

A délelőtti műsorszám a gyermekcsoportok fellépésével indult, ahol a szári tánccsoporton kívül a szári NAPSUGÁR KINDERGARTEN ÓVODA is megmutatta tánctudását, a Saarer Tanzgruppe 6. számú csoportjának kórusa pedig SPEIER LIZA vezetésével debütált az Almrausch és a Komm ich vor einem Haus című népdallal.

Saarer Tanzgruppe 6, csoport - Énekkar


Délben megérkezett a SZÁRI NEMZETISÉGI ÉNEKKAR és a Saarer Tanzgruppe 5. és 3-4. számú csoportja. Ezután rögtön indult a menet, a csoportok egymás mögé sorakozva, indultak vissza a Leimen Házhoz, hogy megkezdődhessen a felnőtt csoportok előadásának epochája.

Az énekkar gyönyörű dalcsokorral készült, 
melyet a szári fiatalok is ámulattal hallgattak a színpad kulisszái mögül.

Késő délután lépett színpadra az 5-ös csoport, s ezután jött a 3-4. csoport is. Meglepetés gyanánt a két csoport olykor-olykor a másik műsorszámába is becsatlakozott, így történt tehát, hogy a 3-4-s csoport a "Baranyai táncokat" az 5. csoporttal táncolta egy színpadon, az "Etwas frisches" közben – melyet szintén ketten táncoltak – attól féltek, hogy a nagy frissesség alatt nehogy beszakadjon a színpad.

A sváb bált a Spatzen zenekar játszotta. Az egyik résztvevő táncosunk így nyilatkozik a bálról: "Igazán jó volt a vendéglátás, a mányiak kitettek magukért. A Die Spatzen-féle bál alkalmas volt a vértesboglári, pusztavámi és mányi kapcsolatok kiépítésére is, amit a jövőben reményeink szerint ápolni fogunk. Sajnos a bál csupán fél 2-ig tartott, pedig a szári keménymag bőven bírta volna még."
Két csoport (5. és 3-4.) a színpadon

Olykor elgondolkozik az ember, hogy léteznek-e még kulturális kincsek a világon, vagy, hogy van-e olyan dolog, amit kulturális örökségnek lehet nevezni. Hiszen, ha azt nézzük, hogy mi számít örökségnek, akkor nagyon egyszerű választ tudunk adni: a hagyományok. De a hagyományok betartása nem tesz valaki művésszé, se egy mozzanatot a színpadon művészetté. Akkor hát mi a hiányzó láncszem művészet és hagyomány között?

Talán az erő, az energia, a hagyományok ápolásába belefektetett munka?! Ez a nemzetiségi nap sok falu számára megmutatta, hogy miért is érdemes csinálni azt, amit jelenleg is csinálnak. Miért fontos az, hogy az óvodában a gyerekek – főleg, ha egy német nemzetiségi lakosok által lakott településről van szó – sváb énekek tanuljanak, vagy valamelyest – talán az iskolában – közelebb kerüljenek ahhoz a hagyományhoz, ami tulajdonképpen az örökségük.

Szári lányok
De ennek kapcsán talán még nem fejtettük ki teljesen a kulturális örökség fogalmát. Vehetjük egyenként a tánccsoportokat, zenekarokat és énekkarokat, de ha úgy van kedvünk, hát vegyük őket egy kalap alá, akkor is mérhetetlen nagy energia az, amit egy-két vezető, koreográfus, óvónő, tanár belefektet ezeknek a gyerekeknek a tanításába és nevelésébe, hiszen a Nemzetiségi Nap résztvevői nemcsak kultúrcsoportok, hanem iskolás osztályok is voltak.


Köszönet illeti a vezetőket a munkájukért, a szervezőket, hogy létrehozták a VIII. Megyei Nemzetiségi Napot, és természetesen minden csoportot, akik elhozták és színpadra állították településük nemzetiségi sajátosságait - táncait, dalait és verseit - mint kulturális örökségüket. 


Képek: 

6-os csoport énekkara (jobb oldalt: Speier Liza, énekkarvezető)


A fellépés előtt

Az ovisok műsora


Énekkar a menetben


A debütálás

3-4. csoport
Nemzetiségi énekkar



Köszönjük a meghívást!

AB

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések