Feked - Zene - Stifolder / Feked - Musik - Stifolder

Ha messze, akkor igazán messze!


A Saarer Tanzgruppe, és a Saarer Musikanten zenekar a nyár elején, egészen pontosan júniusban - 2014. június 14. - egy déli faluban, Fekeden mutathatta meg tudását. 
     Az indulást követően hosszú órákon át utaztunk Baranya megyébe. Megérkezésünkkor már javában folyt, a Dunamenti Svábok V. Stifolder Fesztiválja. A kis faluban megrendezett fesztivált, táncosaink és zenészeink is nagy kedvvel járták végig. Többek közt letesztelték a Stifolder szalámit, amit a fesztivál ideje alatt egy sátorban, minden érdeklődő megkóstolhatott. Ha pedig akadtak szalámit nem kedvelők, egy külön standnál a KolbIce és a megszokottabb ételek várta a fogyasztókat.

Újjászületett MÚLT


Ahogy a képen is látni, egy olyan faluról beszélünk, ami még mindig őrzi és ápolja kulturális örökségeit. A házak a jelenben újra a régi pompájukban állnak a faluban. Egy ilyen dolog nagyon kevés helyen fordul elő. Az egész faluról az embernek van egy furcsa, de szép benyomása: mintha a kis falucska határait átlépve újra a múltban találná magát. Mintha elnézve az utcán, egyszer csak azt venné észre, hogy az egyik gyönyörű ház kis kapuján egy idős sváb néni lép ki, és a helyi tájszólásban, svábul, az utcán álló másik asszonnyal beszélget - szinte nincs olyan ember, akinek ez nem fordult meg a fejében, amikor először látta Fekedet. 
    

A fellépés

Amint minden táncos felöltötte magára a népviseletet, és minden zenész megfelelően behangolta a hangszerét, megkezdődhetett a fellépés. A fellépők sorának a végén voltunk. 
    Az előadást a Saarer Musikanten zenekar kísérte, miközben a színpadon - és a színpad előtt is - a Saarer Tanzgruppe táncosai mutatták be az észak-dunántúli sváb táncokat, és hozták a jól megszokott; ,,szári-hangulatot"!
    A fellépést követően elkezdődött a bál, amin a Vemender Sextet zenélt. Ezalatt, míg a nap le nem ment, pár száz méterrel arrébb, hőlégballonnal lehetett repkedni, amit táncosaink/zenészeink előszeretettel ki is próbáltak.  

Bál

A Vemender Sextet mellett a bálon egy fél/egy órát a mi zenekarunk is, a Saarer Musikanten zenélhetett. Az addigi fergeteges hangulatot megtöltötték a szári dalok, az ismert polkák-keringők áradata. Még egy-két csárdás is előkerült, hogy a fekedi, és a Feked környéki vendégek a száriakkal együtt énekelhessenek egy jót. 

Végezetül még annyit: Feked egy csodálatos falu. Mind kultúrájában, mind a lakosság barátságos jellemében. Köszönjük, a meghívást, az élményt és a jó hangulatot. Nagyon reméljük, hogy ellátogathatunk még a faluba, és beszámolhatunk máskor is a fellépéseinkről vagy akár a fesztiválról.

Egy-két kép a fellépésről: 


     

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések